Hotové listové těsto se hodí mít při ruce. Vždy z něj připravíte rychlou svačinu, večeři nebo pohoštění. Sladké i slané.
Zelný závin z listového těsta
Suroviny:
1 plát listového těsta
400 g kysaného zelí
100 g anglické slaniny
majoránka, kmín, sůl
1 vejce na potření
(trocha hladké mouky kdyby se těsto lepilo)
Postup:
1. Na pánvi opražíme slaninu.
2. Přidáme kysané zelí zbavené šťávy, dobře zamícháme a okořeníme.
3. Směs zabalíme do závinu stejně jako bychom připravovali jablečný závin.
4. Závin položíme na plech a potřeme vejcem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě 25-30 minut.
Povidlové taštičky
Suroviny:
250 g povidel
½ perníku na strouhání
špetka perníkového koření
1 lžíce rumu
1 balíček listového těsta (trocha hladké mouky, kdyby se těsto lepilo)
vejce na potření
Postup:
1. Z povidel, perníku, rumu a koření připravíme náplň.
2. Rozválíme listové těsto, které rozkrájíme na čtverečky.
3. Na každý čtvereček dáme lžíci náplně.
4. Ze čtverečků vytvoříme taštičky, a to tak, že dáme vždy dva a dva protilehlé rohy k sobě.
5. Potřeme vejcem a pečeme v troubě asi 30 minut.
Dobrou chuť!
Přečtěte si také:
Foto: www.schulstadusa.com